Na de actieve behandeling, waarin de stand van de tanden en kiezen plus eventueel de kaken naar de gewenste positie zijn bewogen, is het van groot belang dat het resultaat wordt vastgehouden. Wij noemen dat de retentiefase of retentieperiode.

Wij plakken meestal een draad achter de voortanden om te voorkomen dat deze weer scheef gaan staan. Deze draad noemen we een spalk of retentiespalk. Ons advies is om deze retentiespalk zo lang mogelijk te laten zitten.

Om de werking van de retentiespalken te optimaliseren, geven wij onze patiënten ook een retentieplaat of Essix retainer in de bovenkaak. Na een korte periode van intensief dragen, wordt de draagduur langzaam afgebouwd tot enkele nachten per week. Ook hier is ons advies om dit zo lang mogelijk voort te zetten.

Als extra voorzorgsmaatregel, geven wij onze patiënten ook nog een Essix retainer in de onderkaak. Deze dient er voor om het onderfront recht te houden in het geval van het losraken van de spalk.

Na het verwijderen van de beugel controleren wij nog geruime tijd de stabiliteit van het eindresultaat en de retentiespalken. Dit doen wij gedurende 1,5 – 2 jaar in 4-5 controles.