Orthodontie is er niet alleen voor kinderen in de groei, ook volwassenen kunnen met een beugel worden behandeld. Tegenwoordig is in onze maatschappij het dragen van een beugel door volwassenen volledig geaccepteerd. Een orthodontische behandeling kan noodzakelijk of gewenst zijn vanwege:

Functionele problemen:
Zoals bijvoorbeeld problemen met afbijten en kauwen van voedsel. Door scheefstand van tanden kan het schoonmaken van tanden en kiezen lastig zijn. Bij onvoldoende reiniging neemt de kans op gaatjes en tandvleesziekten toe. Ook kan een betere uitgangssituatie verkregen worden voor vervolgbehandelingen zoals het plaatsen van kronen, bruggen of implantaten. De behandelduur is in de regel niet langer dan op jongere leeftijd. Wel zijn de behandelmogelijkheden wat meer beperkt, omdat bepaalde orthodontische apparatuur alleen werkt tijdens de groei. Om die reden wordt bij volwassenen met ernstige afwijkingen vaak gekozen voor een gecombineerde orthodontisch-kaakchirurgische oplossing. U kunt zich aanmelden voor een intake consult, waarbij de orthodontist de situatie van uw gebit zal beoordelen. De orthodontist zal de behandelingsmogelijkheden toelichten en uw vragen beantwoorden.

Gecombineerde behandeling:
Wanneer er sprake is van een ernstige kaakstandafwijking, kan een gecombineerde orthodontisch-kaakchirurgische behandeling een oplossing zijn. Naast een orthodontische behandeling van onder andere een vaste beugel krijgt de patiënt ook een chirurgische correctie van de onder en/of bovenkaak, uitgevoerd door een gespecialiseerde kaakchirurg. Wanneer uit ons onderzoek blijkt dat een orthodontisch-kaakchirurgische behandeling de voorkeur geniet of zelfs de enige mogelijkheid is, gaat de patiënt voor een oriënterend gesprek naar de kaakchirurg. Dit gesprek vindt plaats in het Bernhoven Ziekenhuis in Uden, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch of in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Vrijwel maandelijks hebben de orthodontisten en kaakchirurgen een gecombineerd spreekuur. Tijdens dit overleg geeft de kaakchirurg verdere uitleg over de chirurgische mogelijkheden van de behandeling. In sommige gevallen moet er hierna een machtiging van uw zorgverzekeraar aangevraagd worden

Onzichtbare beugels:
Regelmatig vragen volwassenen zich af of het mogelijk is de tanden te verplaatsen met een beugel die zo min mogelijk zichtbaar is. Er zijn 3 typen minder opvallende beugels:

Keramische/witte brackets:
Dit type bracket (slotje) kan worden toegepast in situaties waarbij men minder opvallende slotjes wenst.

Invisalign:
Dit is een doorzichtige mal die over de tanden kan worden geschoven. Deze beugel kan kleine tandstandafwijkingen corrigeren. Hiervoor worden meerdere malletjes gemaakt, waarbij de tanden langzaam in de juiste positie gaan staan.

Beugel aan de binnenkant van de tanden:
Dit is een slotjesbeugel die aan de binnenkant van de tanden geplaatst wordt. Wij gebruiken hiervoor het Incognito systeem. Wij zijn Incognito gecertificeerd (klik hier)

Incognito beugels worden helemaal individueel op maat vervaardigd. Deze behandelingen zijn wel kostbaarder dan behandelingen met slotjes aan de buitenkant van de tanden en kiezen. Tijdens het eerste consult en/of behandelplanbespreking kan de orthodontist beoordelen of een dergelijke beugel mogelijk is.